Yanny o Laurel?

Aquesta setmana, al Viralitza’t, us porto un vídeo viral que ha dividit l’opinió de la gent. El cas és molt semblant al del mític vestit bau i negre o daurat i rosa. Aquesta vegada, però, s’ha tractat d’un àudio. Alguns escolten “Yanny” i d’altres “Laurel”.

Aquest fenomen viral té origen en un diccionari en línia. Una alumna estatunidenca, que estava fent els deures de literatura universal, va haver de buscar el significat de la paraula “laurel“. Per fer-ho, va accedir al diccionari vocabulary.com i després de llegir la definició, va escoltar l’àudio que incorporava la web per veure com es pronunciava. En fer-ho, va escoltar “Yanny”. Llavors, va comentar-ho amb els seus companys. La classe es va dividir en dos: uns escoltaven “Yanny” i d’altres “laurel”. Va ser quan va decidir publicar-ho a les xarxes en forma d’història d’Instagram. Un company seu, va fer el mateix però amb una enquesta. Després, un dels amics del noi que va publicar l’enquesta, va decidir publicar-ho en un fòrum d’internet (algunes persones creien que l’origen de la qüestió va ser en aquesta pàgina).

Però, per què uns escolten “Yanny” i d’altres “Laurel”? La resposta està en el nostre cervell i no en les nostres oïdes. El cervell dels qui escolteu “Yanny” prioritza les freqüències agudes; i el cervell dels qui escolteu “laurel” prioritza les freqüències greus. I com l’àudio del diccionari havia estat fet amb eines digitals, la barreja de sons i freqüències ha donat lloc a la polèmica.

Sembla ser que el diccionari ha corregit l’error i que ara s’escolta clarament “laurel”.

Sergio Fernàndez

Deixa un comentari