Una balena geperuda va ser trobada morta en un manglar a l’illa brasilera de Marajó, situada en l’estat amazònic de Pará (nord), després de suposadament ser arrossegada per la forta marea que va assotar la regió, segons ha l’ONG Institut Bestiola D’Aigua.
El cetaci, de vuit metres de longitud, va encallar la setmana passada enmig d’un manglar envoltat d’arbres de fins a 30 i 40 metres d’altura, segons ha explicat Renata Emin, la presidenta de l’Institut, dedicat a la conservació marina.
Els especialistes creuen que la cria de balena es va perdre i va acabar morint a causa de la dificultat de trobar aliments, la qual cosa va fer que fos arrossegada fins al frondós manglar, situat a uns 15 metres de la platja.
L’illa, situada en la desembocadura del riu Amazones, es caracteritza per tenir “macromarees” que es repeteixen fins a dues vegades per dia, amb una amplitud de fins a quatre metres.
D’acord amb Emin, durant les marees la zona dels manglars s’inunda, la qual cosa va poder haver arrossegat a l’enorme mamífer fins al lloc on va ser trobat.
Unes 20.000 balenes fetes la punyeta
Els experts intenten descobrir com l’animal va anar a parar fins a la costa de l’estat de Parà, ja que no entra en la ruta de les poblacions de balenes de l’Atlàntic nord i l’Atlàntic sud, segons ha explicat la investigadora.
“No és una ruta coneguda de cap de les dues poblacions. És una gran pregunta a ser resposta i per a la qual esperem tenir una resposta en breu”, ha agregat.
Per a això, els biòlegs han pres mostres d’ADN amb la finalitat de saber de quin costat de l’Atlàntic procedeix la balena i intentar entendre per què raó va arribar a la vora de l’illa de Marajó.
Amb un creixement de la població de prop del 10% anual, el nombre de balenes geperudes que visita el litoral brasiler ha augmentat en les últimes dècades, especialment des de 1996, quan la seva caça va ser prohibida.
Anualment, unes 20.000 balenes geperudes es desplacen entre juliol i novembre a les aigües temperades i clares del litoral brasiler, concretament a l’arxipèlag de Abrolhos (nord-est), el major bressol reproductiu de l’Atlàntic sud i on els cetacis encanten a milers de turistes cada any.
Ferran Díaz i Eric Villalba
Filed under: Internacional, Notícies |
Deixa un comentari