Esquizofrènia

Què és l’esquizofrènia?:

L’esquizofrènia és una malaltia mental caracteritzada per una pèrdua del judici de la realitat i una gran desorganització de la personalitat.

cerebro


Símptomes:

Deliris:
– Deliris de persecució: la persona pot creure que hi ha algú o alguna cosa que ho està seguint o vigilant.
Deliri de perjudici: quan la persona creu que hi ha algú intentat fer-li mal o perjudicant-lo d’alguna forma.
Deliris somàtics: quan la persona creu que té sensacions estranyes en el seu propi cos i normalment sospita que són provocats per alguna cosa o algú que intenta danyar-li.
Deliris celotípics: la persona sospita que està sent enganyada per algú.

Al·lucinacions:
-Auditives: quan la persona escolta dins del seu cap una veu que li parla. Són les al·lucinacions més freqüents i característiques. A vegades aquestes veus els insulten i els donen ordres i és llavors quan la mateixa conducta de la persona pot estar determinada pel que li diguin aquestes veus.
-Tàctils: la persona té sensacions anormals en el cos sense que li toquin.
-Visuals: quan veuen en els altres alguna cosa que abans no veien.

Alteracions en el pensament:
El pensament a vegades es desorganitza, es perd la capacitat d’associar idees i aquestes canvien d’un tema a un altre sense connexió.

Alteracions en l’afectivitat:
El pacient pot tenir dificultat per expressar el que sent, poden desaparèixer els sentiments de calor i afecte cap als altres i pot tenir certa dificultat per mostrar-los.

Alteracions en la conducta:
Quant al comportament, el pacient pot aïllar-se dels seus familiars i amics en perdre la motivació i l’energia, tenir un sentiment de buit i fins i tot presentar conductes extravagants o no adequades.

Alteracions en la cognició:
El pacient pot tenir certa dificultat per mantenir l’atenció i per atendre a diverses tasques alhora, així com pot tenir algunes fallades de memòria. Hem de destacar també que a pesar que aquests símptomes puguin aparèixer als moments més aguts de la malaltia, el pacient si compleix adequadament amb el seu tractament pot portar una vida normal.


Causes:

-Alteracions del desenvolupament del cervell: l’esquizofrènia pot tenir el seu origen en alteracions del desenvolupament cerebral molt precoçment, en concret, durant el desenvolupament del cervell embrionari.

tumblr_inline_o38cdj2b0y1tt3ip1_1280

-Predisposició genètica: se sap que el risc de patir la malaltia és major quan existeixen antecedents familiars d’aquesta.
-Alteracions en substàncies del cervell: S’ha descobert que diverses substàncies anomenades neurotransmissors, i que s’encarreguen que les neurones es comuniquin adequadament, poden estar desequilibrats en l’esquizofrènia.
-Infeccions de l’embaràs: Està en estudi si algunes infeccions per virus que pateixi la mare durant l’embaràs, poden ser responsables d’alteracions del desenvolupament cerebral del fetus i que, a certa edat, provoquin la malaltia.


Tractament:

Actualment l’esquizofrènia és tracta amb determinats medicaments, que tenen la capacitat de corregir desequilibris. És diferencies dos tipus de medicaments: els clàssics, i uns altres d’atípics. Aquests últims tenen l’avantatge de produir menys efectes secundaris.

En casos molt concrets, com el greu risc de suïcidi o agressió cap a altres persones, es pot aplicar el tractament d’electroxoc.

Judit Durán i Aarón Estela

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: