Com detectar l’anorèxia

En aquest Pregunta’m, volem ajudar-vos a localitzar  una malaltia que cada vegada afecta a més adolescents, sobretot noies. A més, us donarem uns suggeriments perquè pugueu donar consells si trobeu algun cas proper vostre.

Primer de tot: Què és l’anorèxia? L’anorèxia que tractarem nosaltres en aquesta setmana és l’anorèxia nerviosa, que és un conjunt de malalties mentals i un dels principals trastorns alimentaris que origina rebuig a menjar i la por excessiva per engreixar per part del malalt.

Després d’aquesta explicació, donem unes quantes formes de saber si algú del teu cercle pateix aquest trastorn:

  • Observa els seus hàbits alimentaris: Les persones amb anorèxia solen controlar d’una manera desmesurada els aliments que mengen i les calories que porten cada un d’ells. Mengen molt a poc a poc i poden rebutjar tipus d’aliments (aliments amb sucres, carbohidrats).
  • Està obsessionat amb el menjar?: Estar obsessionat pel menjar és un efecte secundari de la seva falta de nutrició.
  • Comportament: Quan queda amb tu en un lloc on hi haurà menjar s’escaqueja?
  • Físic: Observa si té baix pes i encara segueix parlant d’una dieta innecessària.
  • Exercici: A vegades alguns anorèxics intenten fer perdre les ganes de menjar fent molt exercici. Vigila que no faci activitats vigoroses en temps llargs.
  • Estat d’ànim: Els canvis d’humor són molt freqüents entre ells perquè tenen un desequilibri hormonal. L’apatia i la ira són els estats que més freqüenten.
  • Autoestima: Solen tenir una autoestima molt baixa, no s’estimen com són pel seu físic.
  • Vergonya: Normalment tenen vergonya a l’hora de menjar amb alguna persona, cosa que ells troben que s’han de disculpar pel seu comportament.
  • Temps al lavabo: Si després de cada àpat estan un bon temps al lavabo, pot ser causa d’anorèxia i bulímia. La bulímia consisteix a vomitar tot el menjar pres fa poc per no engreixar. També és considerada un trastorn alimentari.

Aquestes han sigut algunes formes per detectar-ho i esperem que et siguin útils si creus que algú proper teu ho està patint.

Aconsellem que si algú està patint anorèxia, ajuda i sé positiu i alegre amb aquestes persones perquè puguin veure que et trobes a gust amb ells.

Aquesta ha sigut la pregunta de la setmana! Esperem que pugui ajudar-vos i que no et trobis mai que les persones que estimes ho pateixin.

Judit Costa i Iván Pérez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: