27 d’octubre, un dia com avui

El 27 d’octubre del 1492 Cristòfor Colom i els seus marins arribaven a l’illa de Cuba des d’Espanya. La nit que va arribar, Colom va fondejar les naus a la costa de l’antiga província de Camagüey. Colom pensava al principi que es trobava al Japó per les cròniques de Marco Polo.

Popularment conegut com a Descobriment de Cuba, o Descobriment de Cuba per Cristofor Colom. Va ser un fet històric ocorregut a l’Illa de Cuba el 27 d’octubre del 1492 quan, caient la nit, l’almirall Cristòfor Colom, al servei del regne de Castella, fondejà les seves naus en una zona de la costa nord de l’antiga província de Camagüey. Colom, en un inici, pensava que Cuba, descrita pels aborígens com una illa gran que ells anomenaven Colba, era la que Marco Polo havia anomenat Cipango (Japó) en les seves cròniques sobre arxipèlag asiàtic. L’endemà al matí Colom decideix no desembarcar en aquesta zona i, després d’esperar un temps, pren rumb oest arribant en poques hores a un “riu cabalós”, i que va escriure a la seva bitàcola amb el nom de “Riu dels Mars”.

Colonprimerviaje.JPG

En aquest lloc va ser que Colom va trepitjar terra cubana el 28 d’octubre. L’illa va ser batejada pels europeus amb el nom de Joana, en honor al príncep Joan, primogènit dels Reis Catòlics, i allí Colom va afirmar que estava a tan sols deu dies de viatge de la costa de Cathay (Xina). Tot i això, en no trobar cap riquesa o civilització sofisticada, l’Almirall es va inclinar a pensar que Cuba era en realitat part de la terra ferma continental i que Cipango havia d’estar cap al Sud-est. La disputa de per on va desembarcar Colom a Cuba encara segueix vigent, però molts estudiosos del tema afirmen que va ser per Bariay[1]. Acabada la cerimònia on va prendre possessió de la terra en nom del Rei Ferran, va navegar en pot riu amunt, on després va escriure:

“Impacient Colom per trobar or, va hissar veles el 12 de desembre, i passant per la Punta de Maisí, va descobrir La Española (República Dominicana i Haití). La nit de Nadal de 1492 va naufragar la nau Santa Maria a la costa nord de l’Espanyola. El carregament es va poder salvar gràcies a l’ajuda dels indígenes i amb les restes de la nau Colom va resoldre construir un fort, anomenat de Nadal, que va ser el primer establiment espanyol a Amèrica. Allà van quedar 39 homes per mantenir les relacions amistoses amb els illencs i buscar mines d’or. El 4 de gener, l’Almirall va donar l’ordre de tornar-hi. Al costat dels espanyols es van embarcar alguns indígenes, papagais, galls dindi, productes de la terra i objectes exòtics.”

Els primers dies de navegació, Colom va escriure la seva famosa Carta, que estava destinada a difondre la notícia del seu fabulós descobriment.

Wissal Baya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: