Potser pocs llocs del món despertin tanta fascinació com aquesta petita zona on podem trobar tots els ecosistemes que conté aquest increïble país. Per aquest motiu, avui toca recórrer la península de Snaefellsnes a Islàndia, coneguda per ser l’escenari de Viatge al centre de la Terra de Jules Verne, publicada en el 1864.
QUINS LLOCS PUC VISITAR?
La platja de Djúpalónssandur
Aquesta increïble platja de còdols negres d’origen basàltic consta de diversos atractius en la seva àrea. El primer de tots seria el Gatklettur, una peculiar formació rocosa amb un forat des del qual veure la glacera Snaefellsjökull. També podem trobar per la platja les restes escampades d’un vaixell anglès, The Epine GY7, que va naufragar a les costes properes de Dritvík el 1948 i on 14 homes van perdre la vida. Les restes d’aquesta embarcació s’han deixat a la costa islandesa en memòria dels valents pescadors anglesos.
El far de Svörtuloft
L’emblemàtic far taronja de la península de Snaefellsnes, situat en el punt més occidental de la península, és una visita que no et pots perdre en un viatge per l’oest d’Islàndia. La vista és espectacular a causa dels penya-segats negres de roca volcànica. Aquesta costa va ser temuda durant diversos segles per la dificultat de la navegació en les seves aigües i la força de les seves corrents. Potser aquesta va ser la raó de la construcció d’un far en els penya-segats, però la veritat és que és una experiència única i meravellosa que no et pots perdre.
Stykkisholmur, el poble de Walter Mitty
Tots aquells que hagin vist La Vida Secreta de Walter Mitty estaran desitjant trepitjar les mateixes localitzacions que el protagonista d’aquesta pel·lícula. En aquest lloc situem Stykkisholmur, un petit poble que usualment és ple de neu i hi ha petites cases molt acollidores amb unes fantàstiques vistes.
Les petites poblacions que es troben en les rodalies del parc, Hellissandur, Rif o Ólafsvík, són pobles petits i petits centres comercials locals. Ideals per veure la realitat rural i petita d’Islàndia, diferent de la cosmopolita Reykjavik.
El volcà Kirkjufell
Es tracta d’un volcà diferent als que coneixem de la resta de l’illa, format per successives erupcions explosives i en la base s’estenen grans camps de lava coberts perla famosa molsa islandesa que, segons la temperatura i les condicions atmosfèriques, canvia d’un verd intens a una tonalitat color ocre. Està prohibit trepitjar-lo o conduir sobre ella! Tingueu molta cura!
És un volcà molt curiós ja que l’última erupció regristrada va ser l’any 1219
I PER MENJAR?
Després d’un gran i llarg viatge pels meravellosos erms d’aquesta parc natural, no va malament parar-se una mica i provar un dels deliciosos plats típics que ens ofereix el país.
Snaefellsnes és un lloc ple de menjar i plats extraordinaris. La seva gastronomia té un gran enfocament marítim, ja que la seva principal font d’ingressos és la pesca. Però s’equilibra amb el consum de plats típics amb carns. Així mateix, els seus menjars típics són tradicionals.
.
Hakarl
És un plat de la cuina que consisteix en carn crua de tauro pelegrí o tauró de Groenlàndia. La carn d’aquests taurons menjada sense preparar és tòxica a causa del seu alt contingut en àcid úric (el tauró no té ronyó i concentra tot aquest àcid als seus músculs) i per ser ingerit és necessari que passi per un llarg procés d’elaboració.
Gravlax
Procedeix del suec i vol dir “enterrat“, aquesta paraula està relacionada amb la forma de preparar el salmó que antigament tenien per aquestes terres. A l’edat mitjana aquest peix l’elaboraven enterrant-lo sota terra i afegint-li anet, ginebra i una marinada amb sal i altres ingredients.
Porramatur
A les festivitats, el plat més elaborat és el Porramatur, que té aquest nom per la festivitat del Porrablót celebrada entre gener i febrer.
És una selecció de menjar tradicional d’Islàndia, que es compon principalment de productes càrnics i peixos curats segons pràctiques tradicionals, que són tallats en llesques o trossets i són servits i acompanyats.
Svið og sviðasulta
Per últim en la llista dels plats típics de Snaefellsnes no podia faltar el Svið og sviðasulta. Aquest menjar és tan tradicional que a Islàndia és la base d’una altra preparació denominada sviðasulta. Svið és un platet tradicional d’Islàndia que consisteix d’un cap d’ovella tallada per la meitat, a la qual se li ha extret el pelatge, i que ha estat bullida després d’haver extret el cap. A vegades és curada en àcid làctic.
María Costa i Eira Garcia
Filed under: Per desconnectar! |
Deixa un comentari