L’Antàrtida: Una esquerda amb una autopista de 25 carrils

iceberg

Pocs dies després d’haver-se fet públic que a l’Antàrtida hi ha una gran esquerda que podria acabar formant un iceberg gegant s’ha descobert una altra esquerda al continent. L’escletxa, que ha duplicat la grandària en tres mesos, no es convertirà en un iceberg, almenys fins al març.

esquerda

Ampla com una autopista de 25 carrils. Així descrivia la científica escocesa Heidi Sevestre l’esquerda que s’està obrint a l’Antàrtida. L’any passat, Sevestre va passar sis setmanes en una base científica britànica del continent glaçat. I aquesta base, la Halley VI, s’ha d’evacuar a causa de l’obertura en el gel. L’estació es troba damunt d’una placa de gel flotant.

No hi ha perill imminent per als investigadors i la resta de personal -actualment, 88 persones-, però s’ha decidit buidar la base i traslladar-la a un altre lloc, ara que les condicions encara ho permeten -l’esquerda encara és a uns sis quilòmetres de distància, i ara el continent és al pic de l’estiu, amb llum solar tot el dia. La situaran 23 quilòmetres més cap a l’interior.

El 2012 es van començar a observar, gràcies a dades obtingudes per satèl·lit, moviments en una zona que s’havia mantingut tranquil·la durant 35 anys. L’obertura es va accelerar i l’esquerda s’obria pas a un ritme de més d’un quilòmetre i mig per any. Però en les últimes setmanes la velocitat ha augmentat i l’esquerda ha avançat 11 quilòmetres.

Ara té uns 97 quilòmetres de longitud i una profunditat d’uns cinc-cents metres. Si l’avenç continua, no es descarta que es pugui desprendre un gran iceberg, però això no arribaria fins al mes de març.

El que sí que han explicat els investigadors és que el procés és natural i un més dels que es produeixen a l’Antàrtida, un continent geològicament viu. No té relació amb el canvi climàtic, tot i que el fenomen afecta la regió i pot provocar que les esquerdes avancin amb rapidesa.

Aarón Estela i Ivan Pérez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: