6 curiositats sobre el Nadal

Nadal és una època plena de tradicions amb origen i significat que normalment desconeixem. A continuació et presentem unes curiositats que t’ajudaran a conèixer més la festivitat.

ORIGEN DE LA PARAULA “NAVIDAD”

Nadal prové del llatí “nativites” que significa naixement. Fa referència a la celebració del naixement de Jesucrist, el 25 de desembre. Altres llengües d’origen llatí, com l’italià, el portuguès i el català també es presten del terme esmentat per nomenar aquesta data de l’any: natale, natal o nadal.

Per la seva banda, la llengua anglesa utilitza el terme christmas que significa ‘missa de Crist’.

L’ARBRE DE NADAL

Abans que els arbres es decoressin amb llums de Nadal o amb les típiques boles i adorns moderns, els avets de Nadal solien decorar-se amb espelmes i pomes. Les espelmes representaven la purificació i la llum, mentre les pomes venien a representar l’abundància.

REGALS DE NADAL

És habitual pensar que el costum de donar regals és un invent per augmentar les compres i el consumisme en aquesta època. Aquesta tradició, en realitat es remunta a molts segles enrere i s’han identificat tres possibles orígens:

  • Aquesta celebració es feia a l’Antiga Roma al desembre i tenia com a objectiu rendir tribut al déu del gra i l’agricultura. Se solien intercanviar regals com a manera d’atreure la bona fortuna per a la collita següent.
  • Al segle IV i a l’Àsia Menor un nen anomenat Nicolau queda orfe i hereta una fortuna. Després es converteix en sacerdot i acostumava a donar regals als pobres. Aquest sant va servir com a inspiració per crear el famós Santa Claus.
  • L’origen més conegut a Espanya és el que explica la Bíblia sobre els tres reis mags que van viatjar a Natzareth per regalar encens, or i mirra al nen Jesús. Aquesta és una altra dels possibles orígens d’aquesta tradició de lliurar regals per Nadal.

EL VESC

Tots coneixem la tradició de fer-se un petó sota el vesc, un símbol de sort i amor per les parelles. Aquesta tradició es remunta als escandinaus que creien que era una mostra de pau, també es creia que curava les infertilitats i protegia dels mals.

LA CANÇÓ MÉS FAMOSA DEL NADAL

La cançó més escoltada a Nadal és “Noche de Paz”, va ser escrita pel pare Joseph Mohr i compta amb 733 versions des de 1937.

EL PESSEBRE

El pessebre com a representació del naixement de Jesús es va crear el 1223, en un poble italià anomenat Greccio, per Sant Francesc d’Assís. Alguns vilatans van interpretar els personatges del naixement. Després es va convocar el poble al lloc on va representar el pessebre i hi va fer una missa. A partir d’aquell moment, les esglésies i les llars de tot el món van començar a replicar el pessebre amb estatuetes de fusta.

Clara Gallardo i Alba Soley

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: