Coses que no sabies sobre el cos humà

Aquesta semana en la secció Sabies que… parlarem de diferents curiositats sobre els éssers humans, com per exemple que el cor es para quan esternudem, que les persones dretanes viuen més que les esquerranes… Així que començem!

Sabies que el cor es deté a l’esternudar?

Quan el filtratge de l’aire que entra pel nas no és suficient, el cos desencadena l’esternut, que encara que sembla un acte molt senzill, en relitat és un procés molt complicat en què intervenen moltes parts del nostre cos. I es diu que quan esternudem el nostre cor para de bategar un microsegon, però, és un mite o una realitat?

Resultado de imagen de estornudo
Noia esternudant

Doncs sí que és veritat que el ritme cardíac es veu alterat a l’hora d’esternudar, però el cor no deixa de bategar. Això es deu al fet que l’esternut és l’acte reflex d’expulsió d’aire des dels pulmons a través del nas i la boca i, en ser tan forta aquesta expulsió d’aire, el ritme dels batecs de la sang és afectat per uns instants, però realment el cor en cap moment es para.

Els esquerrans viuen 9 anys menys que els dretans?

Això s’ha analitzat científicament i és que, al 1991, Halpern i Coren van publicar un estudi que deia que els esquerrans vivien menys que els dretans. De 987 persones que van morir, van descobrir que les persones esquerranes havien mort amb una edat mitjana de 66 anys i, en canvi, les dretanes la seva mitjana era de 75 anys.

El més curiós és que no van ser morts per malalties, sinó per accidents de treball, de conducció… ja que els esquerrans viuen en un món de dretans.

Resultado de imagen de diestros y zurdos"
Mà dreta i esquerra

Fins als 7 mesos els nadons poden respirar i empassar a la vegada?

La raó d’aquest fet es que la seva laringe es troba en una posició elevada per que hi hagi una gran distància entre la tràquea i l’esòfag. Gràcies a això el nadó no corre risc d’ofegar-se en els seus primers intents de mamar.

Resultado de imagen de bebe tragando"
Nadó menjant

Fins aquí les curiositats d’avui, esperem que us hagin semblat interessants. Fins a una altra!

Nina Molano i Lídia Pedrós

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: