Viatgem a Xile!

Xile es un país situat al sud-oest del continent sud-americà, fa frontera amb Perú, Bolívia i Argentina. Consta d’uns 756.102 km² i d’uns 18.500.000 habitants aproximadament. L’idioma oficial és el castellà.

Xile està dividit en 15 regions, Xile és un dels països més estables i pròspers de Sud-amèrica, amb nivells elevats de competitivitat, creixement econòmic, qualitat de vida, llibertat econòmica, esperança de vida, estabilitat política, econòmica, social, globalització i pib per capita i nivells baixos de corrupció i pobresa

Resultado de imagen de xile                                                    Regions de Xile.

Llocs per visitar:

Desert d’Atacama

Resultado de imagen de desert d'atacama XILE

 

 

 

 

 

EL canal de beagle

Resultat d'imatges de canal beagle

Illa de rapa nui  ( illa de pascua)

Resultat d'imatges de isla de pascua

Gastronomía:

Cuina xilena es deu principalment a la combinació de la cuina tradicional espanyola, la cultura nativa de Xile i els ingredients locals, amb influències posteriors d’altres cuines europees, especialment d’Alemanya, Itàlia i França. Afegeixen una immensa varietat de productes del mar, com mariscs i peixos, a la cuina xilena, amb aigües d’origen del país per espècies úniques de peixos, mol·luscs, crustacis i algues.

Xile és també un dels majors productors mundials de vi i moltes receptes xilenes s’han millorat i acompanyats de vins de la zona.

Resultado de imagen de empanadas chilenas                             Resultado de imagen de mariscal chile

Moneda:

El peso xilè (en espanyol peso chileno) és la moneda de curs legal de Xile: ho ha estat entre 1817 i 1960 i ho torna a ser des de 1975, en substitució de l’escut xilè. Des de que el 1851 es va establir el sistema decimal, el peso tradicionalment s’ha dividit en 100 centaus (centavos), fracció que des de 1984 ja no s’utilitza.

Resultado de imagen de moneda chile

Clima:

Les elevacions de la Serralada de la Costa impedeixen el flux del clima marí i el mur dels Andes deté les influències continentals. El mar converteix al país en una nació de clima predominantment marí que s’observa, en la suavización de les temperatures, produint nuvolositat i vents fresc, qüestió encara més determinada pel corrent de Humboldt.

La humitat, les precipitacions i la temperatura a més dels vents, tret característics de la zona sud, són els principals elements del clima.

A més, la diversitat climàtica és observable per la freqüència de les pluges, les quals es fan notablement més intenses a mesura que s’avança cap al sud.

Fauna:

La fauna de Xile es caracteritza per un alt grau d’endemisme, a causa de la seva particular geografia. A Xile continental, el desert de Atacama pel nord, i la serralada dels Andes per l’est constitueixen barreres que han causat l’aïllament de la flora i fauna.2​ Si a això sumim l’enorme extensió en longitud (més de 4.200 km) això dóna com resultat una gran diversitat de climes i ambients.
Paisatge que recrea la fauna Xilena en un gravat de 1744 publicat en l’obra Relació històrica del viatge a l’Amèrica meridional de Jorge Juan i Antonio de Ulloa

Xile compta amb diverses illes en l’oceà Pacífic, denominades illes Esporàdiques, entre les quals destaquen l’illa de Pasqua, situada en la Polinèsia, i l’arxipèlag de Juan Fernández. En trobar-se separades de la resta del territori xilè, compten amb fauna autòctona, encara que greument degradades a causa de l’acció de l’home

Resultado de imagen de condor

Política:

La República de Xile és un estat unitari presidencialista, el govern del qual és integrat per diverses institucions autònomes segons un esquema constitucional que determina llurs funcions i competències, que difereix de la doctrina tradicional de la separació de poders. La constitució Política de la República de Xile fou aprovada l’11 de setembre, 1980 i entrà en vigor l’11 de març, 1981; ha estat reformada diverses vegades, una de les més importants, la reforma del 26 d’agost, 2005 que canvià alguns aspectes formals de la democràcia xilena, però no pas les bases fonamentals de l’Estat.

Cristian Urquieta i Mario Castillo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: