Els riscos de l’oli de palma: mite o realitat?

Què és l’oli de palma?

L’oli o greix de palma és un producte líquid que s’obté de la palma. És el segon oli més produït del món; el primer és el de soja. El seu ús és molt estès pel seu baix cost. El fruit d’aquest arbre té forma arrodonida i és d’un color enrogit.

Resultat d'imatges de fruto de la palma

Procés d’obtenció

El procés d’obtenció és completament físic, no utilitza químics. Consisteix bàsicament en el premsat del fruit, d’on s’obté l’oli sense refinar. Després es refina per obtenir el producte desitjat pel consumidor, amb un olor agradable, un sabor suau i un aspecte net.

Resultat d'imatges de aceite de palma sin refinarResultat d'imatges de aceite de palma refinado

 

 

 

 

 

Riscos de l’oli vegetal de palma

El greix de palma està compost entre altres coses, d’àcid palmític, un àcid greixós saturat. Els greixos saturats no són beneficiosos per la nostra salut, ja que no aporten cap nutrient necessari. Com que aquest oli conté una gran quantitat d’aquest àcid, pot tenir diversos efectes.

Un d’ells, és l’augment del colesterol “dolent” (LDL). Aquest augment comporta risc de malalties cardiovasculars com hipertensió arterial, risc d’infart…

A més, diversos estudir realitzats, confirmen que les cèl·lules cancerígenes tenen una proteïna que capta els greixos saturats per alimentar la cèl·lula.

Productes que en contenen

Els productes que acostumen a dur-ne són productes que continguin algun tipus de massa (pizzes, galetes…), aliments precuinats que han estat fregits (patates de bossa) i productes que acostumen a contenir greixos (xocolates, cremes de xocolata, snacks…).

Resultat d'imatges de productos con aceite de palma

Som conscients dels riscos de l’oli de palma?

Hem realitzat una enquesta a alumnes per comprovar si la gent coneix coses sobre l’oli de palma.

Tots els alumnes enquestats coneixen o han sentit parlar del greix de palma. Tots creuen que és perjudicial per la salut. La majoria no sap els riscos que té. I la majoria tampoc no sap quins productes en contenen.

En conclusió, l’oli de palma és un greix present a molts dels aliments que consumim habitualment. Hem d’intentar reduir-ne el consum perquè pot tenir seriosos riscos per la nostra salut. Tanmateix, cada vegada la gent es conciencia més i, moltes marques i empreses comencen a oferir productes sense aquest oli.

Pau Saborit i Sergio Fernàndez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: