Halloween/Castanyada

El dia 31 d’octubre se celebren dues festes al món: La Castanyada i Halloween.

La Castanyada

La Castanyada se celebra el dia de Tots Sants, però no té res a veure amb aquest dia ja que és una festa per celebrar la tardor. castanyera

La castanyada catalana prové d’una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la ‘castanyada’ és el moscatell. Els dies propers d’aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i normalment embolicades en paper de diari.

Algunes versions expliquen que la castanyada s’origina a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien de menjar llegums i fruita seca i els pans de l’oferta als difunts en els funerals: Els panellets.

Halloween

Halloween és una festivitat tradicional heretada de les celebracions d’origen celta, que s’ha estès ràpidament arreu del món i, en especial, pels països de parla anglesa. Aquesta paraula és una contracció de l’expressió anglesa “All Hallow’s Eve”. Literalment, significa “Vigília de Tots els Sants”. 2

Fa molts segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d’octubre se celebrava la festivitat de Samhain (nom del déu dels morts), que coincidia amb l’últim dia de l’any als antics calendaris celtes. El darrer dia de l’any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. En aquella època, es feien rituals religiosos i es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s’encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis perquè cap ànima volgués habitar el seu cos.

Quan va arribar el Cristianisme es va establir l’1 de novembre com el dia de Tots Sants i el 31 d’octubre es va convertir en All Hallows Eve, que en anglès antic significava  “vigília de Tots Sants”. D’aquesta expressió va sortir la paraula Halloween.

Moltes de les tradicions de Halloween es van convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos van portar als Estats Units en el segle XIX. A partir d’aquí, la tradició, a través de les colonitzacions culturals dels Estats Units es va estendre arreu del món.

Una de les tradicions més conegudes d’aquesta festa és la del Trick or treat (“broma o regal”), on els nens disfressats, van de casa en casa demanant llaminadures fent la pregunta «trick or treat?». El trick (broma) és una petita amenaça de fer alguna trapelleria als propietaris de la casa si no els donen cap treat (regal).

Ara que ja coneixem les dues festes,  hem fet una enquesta per saber quina de les dues festes celebren a casa alguns alumnes i com.

  1. Celebres Halloween o la Castanyada?

Yaiza Contreras: Halloween. baixa

Albert Encinas: Les dues coses.

David Gil: Halloween.

Judith Morales: Halloween.

  1. Amb qui ho celebres?

Yaiza Contreras: Amb els amics.

Albert Encinas: Amb la família.

David Gil: Amb els amics.

Judith Morales: Amb el amics.

  1. Com ho celebres?

Yaiza Contreras: Tirant ous.

Albert Encinas: A Port Aventura.

David Gil: Anant al carrer disfressat.

Judith Morales: Anant al carrer disfressat.

  1. Quina de les dues festes creus que celebren més al món? Per què?

Yaiza Contreras: Halloween, perquè és més internacional.

Albert Encinas: Halloween, perquè és més internacional.

David Gil: Halloween, perquè és més internacional.

Judith Morales: Halloween, perquè és més internacional.

Paula Castillo i Paula Aguirrebengoa

%d bloggers like this: