La importància d’una dieta equilibrada

Una dieta equilibrada és aquella formada pels aliments que ens aporten una quantitat adequada de cada un dels nutrients que necessitem per tenir una bona salut. Els nutrients no només són necessaris per al creixement i la formació de teixits sinó que també ens aporten l’energia per mantenir la temperatura corporal i realitzar moviments.

piramide2

La unitat de mesura que s’utilitza per mesurar la quantitat de nutrients és la kilocaloria o caloria. Les calories no les podem obtenir de qualsevol aliment sinó que s’ha de mantenir un equilibri adequat, la proporció en què els hem d’ingerir és la següent:

Les proteïnes han de suposar aproximadament un 20 %.

Els glúcids han d’aportar entre un 50 % i un 60 % de l’aportació calòrica.

Els lípids no han de sobrepassar el 30 % de les calories totals ingerides.

Les calories que ens ha d’aportar una dieta normal, vindrien a ser unes 2000 o 2500 calories, però pot variar segons l’edat, el sexe, l’activitat física que una persona realitzi…

Dins dels àpats l’esmorzar és el més important i ha de ser el que tingui més abundància de nutrients, el sopar ha de ser més suau i reduït que els altres àpats ja que l’única activitat que realitzarem és dormir.

dieta-equilibrada

Ara voldríem parlar-vos sobre els trastorns alimentaris, un problema molt freqüent i perillós que sobretot es dóna amb persones adolescents.

L’anorèxia: Una persona que pateix anorèxia és una persona perfeccionista, que és vulnerable i pensa que canviant el seu cos la seva vida també canviarà. Rebutja mantenir un pes dintre del que li demana el seu propi cos, té molta por de guanyar pes i encara que en perd continua tenint temor fins al punt que es distorsiona però ella es veu grassa, encara que estigui patint una situació de desnutrició. A mesura que passa el temps va reduint més i més la quantitat i la varietat de menjar. Aquestes persones eviten les situacions socials en les quals es pugui veure obligada a menjar. En alguns casos, alterna la restricció amb episodis de voracitat, ja que el cos li demana menjar, i aleshores tracta de compensar-ho amb vòmits , o bé amb abús de laxants. A més els cicles menstruals es fan irregulars i es pot perdre el 15% o més del pes. Hi ha gent que pateix aquesta malaltia però no n’és del tot conscient i ho nega, en els casos més extrems pot arribar a morir per desnutrició.

La Bulímia: És una malaltia en què una persona té crisis en les quals ingereix una gran quantitat de menjar i té la sensació que un cop ha començat no es por aturar. Aquests afartaments es repeteixen amb una freqüència aproximada de dues vegades per setmana, la persona que la pateix se sent culpable i ho intenta compensar amb vòmits, laxants…

L’obesitat: És una malaltia que cada vegada pateixen més persones. Les causes poden ser: factors com l’herència genètica, el comportament del sistema nerviós, endocrí i metabòlic, i l’estil de vida que porti la persona. En conjunt por haver-hi dues causes principals la major ingesta de calories de les que els cos gasta i la menor activitat física de la que el cos necessita. Per tractar- la s’ha de seguir una dieta adequada i també una activitat física seguida. Una vegada obtingut el pes ideal per la persona, s’ha de mantenir molt tenint vigilància del què es menja i continuar fent esforç físic.

Així doncs queda clara la importància d’una dieta sana i equilibrada, de com la podeu obtenir i de les característiques dels trastorns alimentaris més freqüents.

Laura Igesias i Alejandro Martos

Una resposta

  1. vale

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: