Moon Jae-in i Kim Jong-un es reuneixen

Els líders polítics de les dues Corees es reuneixen per parlar sobre la reunió trilateral que se celebrarà sobre el 12 amb el president dels Estats Units Donal Trump.

El president de Corea del Sud, Moon Jae-in, s’ha reunit aquest dissabte per sorpresa amb Kim Jong-un en Panmunjom.

La reunió, que ha durat dues hores, es va celebrar aquesta vegada en el costat nord de l’Àrea de Seguretat Conjunta a la Zona Desmilitaritzada, allí on fa gairebé exactament un mes els dos presidents coreans es van reunir tot donant una imatge que va fer la volta al món i s’ha convertit en un dels grans símbols de l’acostament entre els dos països. En aquella trobada, Moon i Kim van anunciar les seves aspiracions d’aconseguir la desnuclearització i la pau permanent en la península coreana.

Les imatges distribuïdes fins al moment mostren als dos líders somrients, asseguts cara a cara. Altres fotos mostren a Moon i a Kim abraçant-se afectuosament, també, donant-se la mà amb cordialitat. Resultado de imagen de Moon Jae-in i Kim Jong-un es reuneixen

Entre els presents per la part nord-coreana es trobava Kim Jo-jong, la germana menor de Kim i persona de confiança del líder suprem. La jove, responsable de la imatge del seu germà, ha participat en les negociacions amb Seül des de l’inici del procés de desglaç entre els dos països, quan va acudir a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics d’Hivern organitzats per Seül.

La cita d’aquest passat dissabte representa un nou esforç per persuadir al president nord-americà, Donald Trump, que canviï d’opinió, després que el dijous sorprengués al món en cancel·lar la reunió de Singapur en una carta redactada personalment i enviada a Kim sense avís previ a Corea del Sud o altres aliats.

Desacords per Líbia
Pyongyang havia amenaçat la setmana passada amb retirar-se de la reunió si alts funcionaris com el conseller de Seguretat Nacional, John Bolton, no deixaven de proposar el “model libi” perquè Corea del Nord es desfés del seu programa nuclear. Líbia és una paraula tabú per al règim de Kim Jong-un, que té molt present la mort de Muamar el Gadafi, el líder del país magrebí que en 2003 va renunciar al seu programa atòmic per caure a laf orça a les mans de rebels recolzats per forces occidentals. El règim de Kim també es lamentava que solament ells havien ofert gestos de bona voluntat, mentre que EUA seguia sense donar passos pràctics.

Al mateix temps, les relacions amb el Sud també es tibaven. El Nord cancel·lava unilateralment les converses d’alt nivell previstes a la frontera per a aquest mateix dia i en la qual havia de tractar-se l’aplicació dels acords aconseguits en Panmunjom l’abril passat.Resultado de imagen de Moon Jae-in i Kim Jong-un y trump

La gota que, aparentment, va satisfer el got de la paciència de Trump va arribar el mateix dijous —dimecres encara a Washington—, quan la viceministra d’Exteriors nord-coreana, Choi Són-hui, va cridar “idiota” al vicepresident d’EUA, Mike Pence.

Però 24 hores més tard, un altre viceministre d’Exteriors nord-coreà, Kim Kye-gwan, enviava un missatge sorprenentment conciliador a través d’un comunicat que recollia l’agència estatal KCNA. Kim expressava la “profunda pena” del seu país perquè no arribava a celebrar-se el cim i que ja no fora a engegar-se una “solució Trump” per aconseguir la desnuclearització en la península coreana.

L’insult sembla haver tocat un punt sensible del president nord-americà. Si serà suficient o no, com diu el propi inquilí de la Casa Blanca: “Ja Veurem”.

 

Marina Viñallonga i Mario Castillo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: