Viatgem a Santorini!

Santorini és possiblement uns dels destins més populars i bonics de Grècia. Forma part d’un petit arxipèlag circular format per Illes volcàniques, situat al sud de la mar Egea, a uns 200 km al sud-est de la península grega. L’illa forma el grup més meridional de les illes  Cíclades, amb una superfície aproximada d’uns 73 km² i una població aproximada de 13.000 habitants.  El nom actual és d’origen italià i de fet, antigament, els mercaders venecians medievals l’anomenaven Saint Irene en honor a la patrona de l’illa de Santa Irene de Tessalònica. Encara abans rebia el nom de “Kalliste” (la més bella), “Strongyle” (el cercle) i “Thera”.

Resultat d'imatges de santorini

LA CAPITAL

Sobre un cimal escarpat i a 260 metres per damunt del nivell del mar trobem la seva capital, Fira (Thira). Està situada al costat oest de l’illa, ubicada a la vora del penya-segat i davant de la Caldera del volcà. Es caracteritza per ser un poble ple de cases blanques, amb diverses cúpules blaves situades en un conjunt de petits i estrets carrerons, els quals es poden pujar de dues maneres; la tradicional, a lloms d’un ruc; o la moderna, amb l’ajuda d’un funicular.

Resultat d'imatges de fira pueblo

LA GEOGRAFÍA

L’illa posseeix un paisatge i una geografia singular filla d’una erupció volcànica que data l’any 1450 a.C. L’erupció va enfonsar el centre de l’illa deixant un cràter d’abruptes i altíssims penyals. Es pensa que aquest fet va destruir la civilització minoica que habitava l’illa i que  formava part de l’Atlàntida. Santorini és, doncs, un lloc ple d’història i monuments.

L’illa, té forma de mitja lluna i al seu interior on estava situat el gran volcà s’ubiquen altres illes, però molt més petites. El costat oest és escarpat i rocós, i hi destaca el seu gran precipici sobre el mar, mentre que al costat sud va descendint lentament fins al mar, formant una gran plana fèrtil.

Resultat d'imatges de volca santorini

EL CLIMA

L’illa de Santorini gaudeix d’un clima Mediterrani moderat.  Té estius calorosos i secs, i hiverns suaus i breus. Durant l’estiu les temperatures mitjanes arriben als 34°C , mentre que a l’hivern no baixen dels 9°C. El bon temps que fa a Fira (Thira) durant molts mesos, la converteixen en l’Illa ideal per visitar en qualsevol període de l’any.

LA MONEDA

L’Euro és la moneda utilitzada a l’Unió Europea desde 1999, per tant, en tant que Grècia forma part de la Unió,  l’euro és la moneda de curs legal.  

Les monedes gregues són les úniques que fan servir un alfabet diferent del llatí. El cèntim es diu ΛΕΠΤΟ ( “leptó”), plural ΛΕΠΤΑ ( “lepta”) en grec, al contrari d’altres idiomes que van adaptar la paraula “cent”. La paraula “EURO” s’escriu ΕΥΡΩ en grec.

Resultat d'imatges de moneda de santorini

LA DIFERÈNCIA HORÀRIA

 • Santorini té una diferència horària d’1 hora més respecte de Barcelona.
 • Té 1 hora i 30 minuts més en relació amb el meridià de Greenwich.

LA GASTRONOMIA

La gastronomia de Santorini està vinculada a la dieta mediterrània. Es caracteritza per tenir una gran varietat de gustos i colors. Vegem-ne alguns exemples:

 • Salsa Tzatziki:
Resultat d'imatges de salsa tzatziki

Està elaborada amb iogurt, oli d’oliva, all, cogombre i anet.

 • Souvlaki – gyros
Resultat d'imatges de Souvlaki - gyros

És un plat elaborat amb carn, tomàquet, ceba i salsa dins d’un pa de pita.

 • Amanida grega

Imatge relacionada

 • Pop fet a la graella

Imatge relacionada

 • Moussaka
Imatge relacionada

És un plat elaborat de carn amb albergínies, canyella i ví negre.

 • Keftedes
Resultat d'imatges de keftedes

És una mena de pilotes de carn picants.

 • Dolmades
Resultat d'imatges de dolmades

És un estofat amb fulles de vinya.

Els habitants de Santorini solen prendre fruita de postre. No obstant això, compten amb una gran varietat de dolços deliciosos, com ara:

 • Baklavas
Imatge relacionada

És un pastís fet al forn elaborat de pasta fullada amb ametlles, mel i vainilla.

 • Loukoumades
Resultat d'imatges de loukoumades

És una pasta elaborada amb pasta fullada, mel i canyella.

 

 • Kourabiédes 
Resultat d'imatges de Kourabiédes

És un pastís d’ametlles aromatitzat amb el licor anisat Ouzo.

QUÈ PODEM FER I VISITAR A SANTORINI?

 • Platja Kamari

No ens podem perdre les magnífiques platges que s’obren de la mar Egea. Com la de Kamari, la més famosa de sorra negra. Poseeix uns murs verticals de pedra volcànica en els quals s’assenta el poblet blanc. Aquest té els seus característics carrerons en ziga-zaga, que porten al cim des d’on es pot gaudir d’unes vistes panoràmiques bellíssimes.

Imatge relacionada

 • Jaciment arqueològic d’Akrotiri

Està situat a la zona sud de l’illa i és un dels jaciments arqueològics amb restes prehistòriques més importants de la Mediterrània, ja que s’hi han trobat restes de principis de l’Edat de Bronze.  Això demostra que Santorini va ser un dels centres urbans més importants de la Mediterrània. Es tracta d’una ciutat antiga subterrània que va quedar enterrada després de l’erupció del volcà de Santorini. De fet, l’estat de conservació en què es troba es deu a la cendra volcànica solidificada que la cobria. El jaciment s’ha relacionat amb la llegenda de la Ciutat Perduda de l’Atlàntida, i també és coneguda com la “Pompeia Minoica”.

El Yacimiento arqueológico de Akrotiri, un pueblo que se quedó enterrado con la erupción del volcán, por lo que los restos se encuentran en perfecto estado de conservación.

 • Excursió en vaixell al volcà

Una de les grans activitats que cal realizar a Santorini és l’excursió al volcà de Nea Kameni i Palea. Per a fer-la és necesari agafar un vaixell que surt del port. Un cop  allà, es pot caminar pels senders de lava negra solidificada del volcà i descobrir el cràter i altres obertures de les quals surt vapor de sofre. En aquesta zona està permès de banyar-se a les aigües termals. A més a més, des de la Caldera hi ha unes vistes increïbles de les aldees que estan situades als alts penya-segats.

Resultat d'imatges de volcán de nea kameni y palea

Raquel Soldado i Zaira

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: