Ens endinsem a Cadaqués

Cadaqués és un municipi situat a l’Alt Empordà, per les Comarques Gironines. El nucli antic forma un conjunt històric protegit com a bé cultural d’interès nacional, per això la seva principal font d’immersió és el turisme, sobretot a l’estiu.

El poble  s’estén a l’extrem de llevant de la península del Cap de Creus, punt més oriental de la península Ibèrica, en terrenys tallats irregularment pels vessants finals de la serra de Prades, que en arribar al mar, formen una costa molt accidentada, amb petites platges.

La Platja Gran de Cadaqués

La Platja Gran de Cadaqués

On està situat geogràficament?

Cadaqués està al Cap de Creus situat a la província de Girona a Catalunya (Espanya).

Situació geogràfica de Cadaqués

Casc Antic

Per conèixer la història de Cadaqués és indispensable visitar el casc antic i deixar-se perdre pels seus carrers laberíntics. La vila d’origen medieval i rodejada per una gran muralla ocupava l’espai del que avui dia és el centre històric de Cadaqués. A l’actualitat només es conserva un antic baluard que formava part de la muralla i que avui dia està integrat a l’Ajuntament. El punt més alt del casc antic és on es troba l’església de Santa Maria de Cadaqués. Des d’aquí tenim una bonica panoràmica del poble, de la badia de Cadaqués, des Cucurucuc i fins i tot del petit far de Cala Nans.

Casc antic de Cadaqués

Església Santa Maria de Cadaqués

Museus

El Museu de Cadaqués està dedicat als artistes i temàtiques pictòriques que han tingut o tenen relació amb la població i la seva història. S’ofereixen, al llarg de l’any, exposicions temporals diverses per tal que el visitant pugui conèixer de més a prop la cultura cadaquesenca.

Museu de Cadaqués

Edificis emblemàtics

A Cadaqués hi ha una gran diversitat d’edificis amb estils arquitectònics molt diferents.
La majoria d’edificis modernistes es troben davant del passeig marítim i varen ser construïts per cadaquesencs que es varen enriquir durant la seva estada a Amèrica. Com a particularitat hem d’afegir que alguns d’aquests habitatges són realment únics, perquè s’inspiren en l’arquitectura cubana, fet que s’observa en la riquesa dels colors vius i la vistositat dels materials empleats.

Casa de Don Octavi Serinyana o Casa Blaua

Escola pública Caritat Serinyana

La torre del colom

Festes i activitats

Al llarg de l’any es celebren moltes festes a Cadaqués, algunes de les quals són realment especials com l’aplec del Sol ixent que es festeja l’1 de gener.
El punt de trobada d’aquesta celebració és al far del Cap de Creus, on s’apleguen gent d’arreu del món. Aquest indret està situat en la zona més oriental de la península, per tant, és on abans surt el Sol. A les 7 del matí tothom es prepara per ser el primer en veure sortir el Sol. A continuació, la festa s’amenitza amb un ball de sardanes mentre veïns del poble serveixen gratuïtament, entre els assistents, xocolata calenta.

Festa Major d’estiu

Destaca també la festivitat de Sant  Sebastià que es celebra el 20 de gener i aplega tota la gent del poble.

Hi ha més festes com:

Festival Internacional de Música

Marnatón

Embarcacions de Vela Llatina 

Sardinada Popular

Casa-museu Salvador Dalí

En conclusió, Cadaqués és un poble que a l’estiu predomina el turisme i és l’activitat de la qual s’alimenta el municipi. Hi ha la part del casc antic on es pot apreciar un munt de coses. A més a més es poden visitar obres de Dalí i la seva casa. És un bon lloc per estiuejar, i si més no per anar a visitar un cap de setmana.

Júlia Gonzàlez i Helena Palma 

Deixa un comentari