Sisme a la zona central de Xile

Dos sismes d’una gran magnitud van ser registrats a les regions de Ñuble i Biobío, que ha ocasionat que els ciutadans estiguin alerta, hi ha alguns experts que l’han relacionat amb el terratrèmol de Taiwan.

El primer es va produir a la matinada quan el rellotge marcava les 3:35h es va registrar que la magnitud era de 5.1 a 79 kilòmetres de l’oest de Cobquecura, Regió de Ñuble. Després d’aquest esdeveniment va arribar un altre sisme a les 10.50h del matí de magnitud 5.2. Molts habitants van relacionar-lo amb uns del terratrèmols que van tenir lloc al febrer del 2010, ja que els epicentres es troben a la mateixa zona d’aquests fets.

Un sismòleg va assegurar que els sismes de la zona centre sud de Xile tampoc no tenen relació amb el terratrèmol del 27 de febrer de 2010. “L’activitat sísmica del Biobío respon a una dinàmica d’una zona de subducció del costat xilè , i està coincidentment a la mateixa zona de ruptura del 27F”.

Sobre el risc que es generin més sismes a la zona, l’expert assegura que “podria tremolar més, però per altra banda podria no fer-ho. El sistema és impredictible”.

Avril, Lucía.

ELS MICOS TAILANDESOS QUE ROBEN MENJAR

Tot va començar quan el govern va voler impulsar el turisme a una petita ciutat a 140 kilòmetres de Bangkok. Fins aquell moment, els micos i els habitants d’aquella ciutat convivien en perfecta harmonia, però amb l’arribada dels turistes i l’aglomeració de gent, els micos s’han vist alterats i han començat a fer entremaliades, les quals no han fet cap mena de gràcia a les autoritats.

Davant el conflicte entre els humans i els micos, les autoritats han decidit començar una “guerra” contra aquests animals. El pla és que els agents de policia entrenats en la captura d’aquest tipus d’animals portin a la fi una neteja a la ciutat: 2.500 micos seran capturats i reubicats en recintes oberts, però allunyats de la urbanització.

El programa de captura suposarà un alleujament pels negocis locals els quals s’havien vist afectats. Tot i això, els grups animalistes estan inquiets pel fet que pensen que aquesta purga pot atreure altre tipus de caçadors: els que trafiquen amb aquests micos per a experiments biomèdics.

Aina Sánchez i Laia Santos

ELS QUARTS DE FINAL DE LA CHAMPIONS LEAGUE

La setmana passada es van disputar els primers partits dels quarts de final del torneig de futbol UEFA Champions League. Els equips participants van ser: FC Barcelona, Real Madrid, PSG, Manchester City, Arsenal, Atlètic de Madrid, Borussia Dortmund i Bayern Múnich. Tots els partits van ser molt emocionants.

El primer dia, el dimarts 9, es va disputar el partit entre el Real Madrid i el Manchester City, al camp del Santiago Bernabéu. El resultat va ser d’un empat 3-3. Al minut 2, Bernardo Silva va marcar el primer gol, que va posar al seu equip, el Manchester City, per davant en el marcador. Poc temps després, el Real Madrid va remuntar i en qüestió de 4 minuts va aconseguir dos gols, que van ser per part d’un defensor de l’equip contrari en pròpia porteria i de part de Rodrigo. Després, el jugador de l’equip anglès Foden, va marcar un gol per l’esquadra que va igualar el partit 2-2. Pocs minuts més tard, un altre jugador dels blaus va xutar des de fora de l’àrea i va marcar un altre gol donant avantatge al seu equip. Finalment, el jugador del Real Madrid, Fede Valverde, va rebre un centre per part de Vinicus i, de nou, la pilota va anar dins la porteria, definint l’empat del partit. Per una altra part, també es van enfrontar els equips de l’Arsenal i el Bayern Múnich, que van jugar a l’estadi dels anglesos. El partit va finalitzar amb un resultat de 2-2, també van empatar. El primer gol va ser al minut 12 per part de Saka, de l’Arsenal. 6 minuts més tard, Gnabry, de l’equip contrari, va marcar un gol, fent que el marcador quedés 1-1. Més tard, al minut 32, l’equip alemany va tornar a marcar, en aquest cas va ser el jugador Kane de penal. Va ser a la segona part quan l’Arsenal va aconseguir l’empat amb el gol de Trossard.

El segon dia, el dimecres 10, van jugar el FC Barcelona i el PSG, a l’estadi dels francesos, Parc des Princes. Al final del partit, el resultat va ser de 2-3, amb victòria de l’equip català. El primer gol va ser del jugador brasiler del Barça, Raphina, al minut 37. El marcador va quedar 0-1 fins al final de la primera part. Després del descans de 15 minuts, el PSG va remuntar amb dos gols en només 3 minuts. Els gols van ser per part de l’exjugador del Barcelona, Ousman Dembélé, i l’altre per part de Vítor Ferreira, el primer va ser al minut 48 i el segon al 50. No va ser fins al minut 62 que de nou en Raphina va marcar un golàs amb assistència de Pedri, que acabava d’entrar al camp. Gràcies a aquest gol el marcador es va posar 2-2. 15 minuts després, Christensen, que tot just acabava d’entrar a jugar, va marcar el tercer gol a favor de l’equip de Barcelona rematant amb el cap un centre que venia des del corner xutat per Gündogan. L’altre partit que es va jugar va ser el de l’Atlètic de Madrid contra l’equip alemany Borussia Dortmund, a l’estadi dels blanc-i-vermells El resultat final va ser 2-1. El primer gol va ser només al minut 4, per part del jugador argentí de l’equip espanyol, Rodrigo De Paul. El segon gol va ser 28 minuts després, és a dir al minut 32, marcat per Samuel Lino, de nou un jugador de l’Atlètic de Madrid. El marcador va ser 2-0 durant una bona estona, fins que al minut 81, un jugador del Borussia Dortmund, Sébastien Haller, va marcar un gol que va canviar a aquest marcador a 2-1.

No obstant això, no hem d’oblidar que encara queden els partits de tornada i els resultats no estan definits, ni de bon tros. Aquests partits es jugaran a l’Estadi Olímpic del Barça, a l’Etihad Stadium del Manchester City, al Signal Iduna Park del Borussia Dortmund i a l’Allianz Arena del Bayern Múnich.

Clara Gavilán i Laura Bitca

EL MENÚ DEL DIA

Aquesta setmana a les Barraques Digitals us recomanarem un menú del dia perquè no l’hagueu de pensar vosaltres.

PRIMER PLAT: BACALLÀ AMB SAMFAINA

INGREDIENTS:

  • 4 trossos de morro de bacallà
  • 2 tomàquets madurs triturats, sense pela ni llavors
  • 1 pebrot vermell, a trossos mitjans
  • 1 pebrot verd, a trossos mitjans
  • 1 carbassó a daus petits
  • 1/2 albergínia a quadrets
  • 1 culleradeta de sucre
  • Oli d’oliva
  • 1 got d’aigua
  • Sal

PREPARACIÓ:

Poseu oli en una cassola i sofregiu lleugerament el bacallà, prèviament enfarinat, i reserveu-lo.

A la mateixa cassola sofregiu lleugerament el pebrot vermell i el verd. Afegiu-hi el carbassó i l’albergínia. Passeu-ho lleugerament i afegiu-hi el tomàquet i el sucre. Aneu girant i quan vegeu que comença a quedar-se sec, afegiu-hi aigua.

Deixeu-ho coure quinze minuts afegint-hi aigua si fos necessari i després, poseu-hi el bacallà.

Deu minuts de cocció més i a la taula.

SEGON PLAT: OUS ESTRELLATS AMB PERNIL IBÈRIC

INGREDIENTS:

  • 4 patates kennebec grosses
  • 8 ous ecològics
  • 1 l d’oli d’oliva suau
  • 280 g de pernil ibèric tallat fi
  • 2 patates violeta
  • escates de sal

PREPARACIÓ:

Per començar, peleu les patates kennebec, talleu-les a quarts, lamineu-les i fregiu-les en una paella amb oli abundant i ben calent.

Quan estiguin dauradetes, retireu-les i reserveu-les sobre paper absorbent.

Per fer les xips de patata, a la mateixa paella fregiu les patates violeta ja tallades a rodanxes molt fines amb una mandolina.

Quan estiguin ben rosses, retireu-les i reserveu-les sobre paper absorbent.

A continuació, a la mateixa paella fregiu els ous durant un parell de minuts.

Tot seguit, poseu-los en un bol juntament amb les patates kennebec i les escates de sal i barregeu-ho tot bé amb una forquilla.

I ja per acabar, poseu un motlle al centre del plat, ompliu-lo amb la barreja de patata i ou, desemmotlleu-ho, poseu-hi el pernil ibèric a sobre i guarniu el plat amb les xips de patata violeta.

POSTRE: NATILLES

INGREDIENTS:

  • 500 ml de llet
  • 1 rama de canyella
  • Pell de llimona
  • 4 rovells d’ou
  • 75 g de sucre
  • 1 cullerada de Maizena
  • galetes Maria

PREPARACIÓ:

Col·locar la llet en una cassola amb la branca de canyella i la pell de llimona – només la part groga – . Escalfar fins que bulleixi i retirar del foc.

Posar els rovells d’ou amb el sucre en un bol i batre amb unes varetes. Afegir la Maizena, batre bé i tirar a poc a poc la llet, barrejant amb les varetes per a deixar una textura homogènia.

Posar a escalfar un recipient al bany maria i afegir la preparació. Escalfar, sense que l’aigua arribi a bullir, removent amb les varetes constantment, perquè no s’enganxi. Continuar la cocció durant uns 10 minuts o alguna cosa més, fins que espesseixi.

Omplir els recipients que més ens agradin i deixar temperar una mica. Col·locar una galeta María amb cura damunt de cada ració i posar a la nevera. Deixar refredar completament durant unes hores abans de servir.

Guillem Sánchez i Laia Santos