Sant Jordi 🌹

Tots els 23 d’abril a Barcelona hi ha una celebració molt especial anomenada Sant Jordi, la qual és una barreja de cultura, tradició, però sobretot d’amor.

També acudeixen molts autors per fer firmes de llibres. Aquesta és una oportunitat molt bonica per als amants de la literatura, ja que així poder tenir una firma dels teus autors preferits.

En aquest dia les parelles s’intercanvien roses i llibres com a mostra d’amor i per això els carrers s’omplen de paradetes que venen tant roses com llibres, per a que triïs la que més t’agradi.

Aquesta celebració té una història que explica per què la fem. Es remunta a la llegenda de Sant Jordi, un soldat romà que va viure al segle III d. C. La llegenda més coneguda sobre Sant Jordi és la lluita contra un drac per salvar una princesa i el poble d’una ciutat, la història pot canviar depenent de les tradicions locals i el pas del temps que ens porta fins el que coneixem.

Pensem que es una dia molt bonic especialment per a tot els catalans, ja que es un dia en què Catalunya mostra l’amor d’una manera molt especial.

SANT JORDI 2024

Com cada 23 d’abril s’ha celebrat la tradició catalana de Sant Jordi a l’Institut Marta Mata, però aquest any hi ha hagut una novetat, el certamen literari s’ha realitzar al teatre de Montornès Margarida Xirgu. Tot i així, la costum de fer tallers i activitats dins del centre s’ha mantingut. Els tallers organitzats pel professorat van ser: pasaparaula, picalletres/paraulògic, números i lletres, jocs de taula en anglès, jocs literaris, creació de punts de llibre… L’alumnat va gaudir molt de les activitats, posant a prova les seves habilitats lingüístiques i a la vegada passant una bona estona amb els seus companys.

Va ser a les onze quan l’alumnat va començar a marxar cap al teatre de forma ordenada. Un cop allà els alumnes es van col·locar per cursos i la cerimònia va començar!

Teniem quatre alumnes de 4t que van ser unes presentadores fantàstiques: Laura Nuñez, Valeria Lacueva, Paula Moya i Siham Nasiri. Els premis van iniciar amb el curs de 1r que van escriure relats en castellà, seguit de 1r van dir els guanyadors de 2n que van fer Microtales en anglès, després els de 3r que van presentar els seus himnes de la ciutat somiada, l’eix temàtic del 3r trimestre. En últim lloc, es van donar els premis als millors cal·ligrames fets pels alumnes de 4t. Entre els premis va haver-hi actuacions com: una petita representació de La Remençada, un fragment de l’obra de teatre Paraules encadenades i un parell d’actuacions musicals.

Finalment, es pot dir que el fet de fer la cerimònia al teatre va millorar el certamen.

Laura Bitca, Laia Santos i Clara Gavilán

COMPETÈNCIES BÀSIQUES 2024

Durant els dies 16 i 17 d’abril els alumnes de 4t d’ESO de tots els instituts de Catalunya van realitzar les competències bàsiques. Aquestes són unes proves que pretenen conèixer el nivell d’estudis dels alumnes en les següents àrees: llengua catalana, llengua castellana, llengua anglesa, àmbit científic-tecnològic i matemàtiques.

La duració de les proves depèn de la matèria. Algunes duren 60 minuts (català, castellà i matemàtiques) i les altres tenen una duració de 75 minuts (àmbit científic-tecnològic i anglès). La majoria dels alumnes participants opina que la durada de les proves més llargues és excessiva, és a dir, que amb menys estona haurien tingut temps de sobra.

Pel que fa la dificultat de les proves, hi ha diversitat d’opinions. Des de gent que pensa que les de llengües són més fàcils que les de ciències, a gent que opina que totes tenen el mateix grau de dificultat.

Tanmateix, creiem que tothom hauria de fer aquests exàmens en les mateixes condicions, ja que hi ha llocs on els fan amb ordinador portàtil i en altres, els fan en paper. D’aquesta manera, els primers tenen molta més facilitat si volen copiar-se entre ells o utilitzar internet.

Per acabar, pensem que és injust que aquestes proves només es realitzin a Catalunya, i no a la resta de comunitats autònomes d’Espanya.