Efemèrides del 10 de gener!

Aquest 10 de gener podem recordar alguns fets que van passar aquest mateix dia anys enrerre:

1977: mor Coco Chanel

Coco Chanel va ser una dissenyadora d’alta costura francesa fundadora de la marca Chanel, se la reconeix com a la pionera de la moda del segle XX a més és una de les dissenyadores més reconegudes de la història. A l’era posterior a la Primera Guerra Mundial se li va acreditar la popularització d’un estil esportiu i casual elegant com a estàndard d’estil femení.

1912: neix Maria Mandel

El 10 de gener de 1912 va néixer Maria Mandel, una dona que va ser una guardiana de les SS nazis d’alt rang al camp d’extermini d’Auschwitz. Va ser responsable de la mort d’unes 500.000 dones civils, aproximadament, entre elles jueves, gitanes i presoneres polítiques. Va ser executada pels seus crims contra la humanitat.

1860: s’inaugura el Metro de Londres

L’any 1863, és a dir, fa 161 anys es va inaugurar el Metro de Londres, una xarxa de ferrocarril metropolità operada per organisme públic Transport for London i que dona servei a tota la ciutat, quan es va inaugurar encara s’utilitzaven les locomotores per vapor. Avui dia consta de 274 estacions.

1706: mor la Roldana

Luisa Ignacia Roldán Villavicencio va ser la primera escultora espanyola registrada. És una de les principals figures de l’escultura del Barroc a l’Andalusia de finals del segle XVII i principis del XVIII.  L’esforç de Luisa Ignacia Roldán li va permetre convertir-se en la primera escultora espanyola reconeguda oficialment.

Fins aquí les efemèrides d’avui, esperem que us hagi semblat curiós i que hàgiu après!

Laura Bitca i Avril Alvarado

MADRID CITY – ANA MENA

Aquesta setmana venim a aquesta secció a recomanar una de les cançons del moment. Actualment, es troba en el Top 2 de la llista de Los 40. L’autora de “Madrid City” és Ana Mena, una cantant espanyola. És una cançó per ballar i animar-se amb amics i família. A continuació us deixem la lletra de la cançó i l’enllaç per si la voleu escoltar.

Videoclip oficial

Le dije al DJ que ponga la canción
Que me rompe el corazón, la del amor de mi vida
Llevo aguantándome la respiración
Qué mierda de situación, qué mierda la despedida

Puedo besarte, pero no desbesarte
Y yo no puedo soltarte sin abrirme una herida
Puedo quererte, pero no desquererte
Porque un amor tan fuerte como tú no se olvida

Quisiera que esta noche no se acabe
Quisiera que tus besos se me graben
Si no te vuelvo a ver otra vez, quiero comerte otra vez
Juro que nunca te olvidaré
Quisiera que esta no-
Quisiera que esta no-
Si no te vuelvo a ver otra vez, voy a comerte otra vez
Juro que nunca te olvidaré

Amores vienen y van, pero no así
Te iba a querer para siem-, pero casi
Fuimos amor de verano en Madrid City
Y la verdad, no me sirve Madrid sin ti

Por fuera
Digo que estoy bien aunque adentro duela
Déjame un beso tuyo en mi cartera
Que me espera para usarlo si no puedo dormir

Quisiera que esta noche no se acabe
Quisiera que tus besos se me graben
Si no te vuelvo a ver otra vez, quiero comerte otra vez
Juro que nunca te olvidaré
Quisiera que esta no-
Quisiera que esta no-
Si no te vuelvo a ver otra vez, voy a comerte otra vez
Juro que nunca te olvidaré

Quisiera que esta noche no se acabe
Quisiera que tus besos se me graben
Si no te vuelvo a ver otra vez, quiero comerte otra vez
Juro que nunca te olvidaré

Juro que nunca te olvidaré

Guillem Sànchez i Clara Gavilán.

Un dia com avui, 8 de gener

En un dia com avui en altres anys van passar diversos fets, els més importants són:

  • 1642: Mor l’astrònom Galileo Galilei

Galileo Galilei va ser un físic, matemàtic, i filòsof toscà que va tenir un paper important durant la revolució científica. Va millorar el telescopi i, per tant, l’observació astronòmica, i va donar suport a la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic.

La seva contribució més famosa a la ciència va ser el seu descobriment sobre les mesures precises. En el camp de la física, va descobrir les lleis que regeixen la caiguda de cossos i el moviment dels projectils.

  • 1942: Neix el físic Stephen Hawking

Va ser un físic teòric, astrofísic, cosmòleg i divulgador científic britànic. Els seus treballs més importants van consistir a aportar teoremes respecte a les singularitats espaciotemporals en el marc de la relativitat general i la predicció teòrica que els forats negres emetrien radiació, el que es coneix avui dia com a radiació de Hawking.

  • 1337: Mor Giotto di Bondone

Va ser un pintor, muralista, escultor i arquitecte florentí de la Baixa Edat Mitjana, un autor del Trecent considerat un dels iniciadors del moviment renaixentista a Itàlia. La seva obra va tenir una influència determinant en els moviments pictòrics posteriors.

En una època encara dominada per l’estètica medieval, Giotto di Bondone va anticipar algunes de les característiques de la pintura renaixentista i va obrir la porta a un nou estil que canviaria la història de l’art.

Laura Bitca i Avril Alvarado

DESPRÉS DE 4 ANYS, ARIANA GRANDE TORNA A LA INDÚSTRIA MUSICAL

Ariana Grande és una famosa cantant i actriu americana de 30 anys, que es va fer coneguda per interpretar a la “Cat Valentine” a la sèrie de Nickelodeon “Victorious”. Després d’això va començar la seva carrera musical llençant el seu primer àlbum “Yours truly” al 2013. Avui dia ja porta 12 àlbums trets i encara continua.

El passat diumenge 7 de gener del 2024, la famosa cantant Ariana Grande anuncia el llançament del seu nou single “Yes, and?” que tots els seus fans estaven esperant, diuen que formarà part d’un nou àlbum que encara no s’ha confirmat. Després de 4 anys del seu úiltim disc “Positions” que va guanyar premis Grammy.

La cantant va decidir fer un repòs de la seva carrera musical deixant als fans amb la intriga de saber si tornaria o no. Finalment, després d’uns llargs 4 anys d’aturament sense nova música ni notícies sobre aquesta, traurà el seu nou single aquest divendres 12 de gener del 2024.

Hind, Natalia i Valeria

L’Enigma de la setmana.

Si jo tingués una moto

L’Oriol, el dia que fa els catorze anys, demana una moto als seus pares com a regal d’aniversari. El seu pare opina que el xicot és massa jove per conduir una moto. I li promet: “Tindràs la teva moto el dia que jo tindré tres vegades la teva edat”.


Tenint en compte que el pare de l’Oriol té quaranta-sis anys, quan serà que l’Oriol podrà, per fir, tenir la moto?

RESPOSTA: https://www.cal.cat/wp-content/uploads/2015/02/26.pdf

Fet per Lorena i Carla.