Dia de la Dona Treballadora

Aquesta setmana a la secció de Reportatge us explicarem d’on prové el Dia de la Dona i per què se celebra.

El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides. És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme denunciant el sexisme. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació juntament amb els homes en l’àmbit laboral, i per tant del dret a la independència econòmica, i a la societat en general.Resultado de imagen de dia de la dona treballadora

​Per què se celebra el Dia de la Dona Treballadora el 8 de març?

1. Vaga de treballadores tèxtils de la companyia Lower East Side. 8 de març del 1857

Per aquella època, la majoria dels treballadors en la indústria tèxtil eren dones. En aquests anys, les jornades laborals eren esgotadores, de més de 12 hores diàries i amb un salari miserable i percebien el 60 o 70% menys de diners que els homes. Per aquestes raons, les dones d’una fàbrica tèxtil de Nova York van decidir organitzar una marxa per la ciutat per denunciar els fets, però l’únic que van obtenir va ser una forta repressió per part de la policia, que va parar la marxa.

2.- Vaga de 40.000 cosidores industrials el 1908

Un total de 40.000 cosidores de moltes grans fàbriques dels Estats Units es van declarar en vaga per reclamar igualtat de drets, reducció de jornada, dret per unir-se als sindicats i el cessament de l’explotació infantil. En una de les fàbriques on es va declarar la vaga, a la Cotton Tèxtil Factory, a Washington Square, la jornada va acabar en tragèdia. Els propietaris de la fàbrica van tancar les portes i finestres amb les dones en vaga dins, era una pràctica habitual per evitar el robatori de la mercaderia. El problema va arribar quan es va declarar un incendi a l’edifici i, en estar tancat, les més de 120 dones que eren allà van morir sense remei.

Des del 1911 s’ha celebrat el Dia de la Dona Treballadora, però no va ser fins al 1975 quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir com a Dia Internacional de la Dona el 8 de març.

Hem preguntat a 20 alumnes del centre si sabien per què se celebra aquest dia,  més de la meitat han dit que no. Creiem que s’hauria de donar més importància a aquest tema i parlar-ho més a les aules.

Resultado de imagen de dia de la dona treballadoraResultado de imagen de dia de la dona treballadora

 

Fran Terrón i Marina Viñallonga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: