Influeixen els dibuixos animats en els nens petits?

Encara que semblin inofensius, els estereotips que apareixen en els dibuixos que veuen els nens poden ser realment nefastos per al desenvolupament dels nens. Com expliquen els estudiosos del departament de Dibuix de la UGR, “la majoria dels pares pensen que, pel sol fet de ser dibuixos animats, el seu contingut és inofensiu i adequat per a l’edat dels seus fills, i no hi ha res més lluny de la realitat: els dibuixos no poden fer alhora de cuidadors dels nostres fills “.

Mai havíem pensat en aquest sentit, i si ens hi fixem, per exemple, en els personatges femenins que apareixen en les sèries de dibuixos estan associats a estereotips negatius: són dones consumistes, superficials, geloses i obsessionades pel seu aspecte físic i per agradar als altres. A més, només un 33,6% dels personatges són noies, i el seu paper està relegat gairebé sempre al de núvia, mare o acompanyant del protagonista o del vilà. Encara que no tots els dibuixos animats han de ser iguals.

Personatges femenins de la sèrie: “Monster high”.

En el cas dels personatges masculins, els investigadors de la UGR destaquen que per norma general tots tenen un físic saludable, ni obesos ni prims, i és curiós que el més freqüent és que no exerceixin cap professió, mentre que les noies són majoritàriament estudiants. A més, sempre que apareix un càrrec directiu (alcalde, president, etc.) es tracta d’un home, el pare és el que treballa i la mare sol  ser la mestressa de casa.

Els personatges masculins de Disney.

Per informar-nos una mica més, aquesta setmana ens hem passat per algunes classes de l’institut i hem tret alguns alumnes. Aquí us deixem els resultats:

1. De petit t’agradava jugar amb els teus amics fent-te passar per algun personatge de dibuixos animats?

Sí: 7 alumnes.

No: cap.

2. Creus que han canviat molt els dibuixos a mesura que ha passat el temps?

Sí: 6 alumnes.

No: 1 alumne.

3: (Pregunta feta a les noies). Veies sèries de dibuixos on els personatges femenins es preocupaven molt per la seva imatge?

Sí: 3 alumnes.

No: cap.

4: (Pregunta feta a els nois). Feies lluites simulant que eres el més fort dels personatges masculins als quals imitàveu?

Sí: 4 alumnes.

No: cap.

Alex Martínez i Laura del Álamo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: