Els exalumnes triomfen amb els seus treballs de recerca

Ens hem assabentat que alguns dels nostres exalumnes han obtingut uns resultats excel·lents en la realització dels seus treballs de recerca. Per aquest motiu els hem fet una entrevista que anirem publicant al llarg de les següents setmanes.

dibuix

Portada del treball de recerca

Aquesta setmana coneixerem més a fons la tasca que ha realitzat l’Àfrica Closa. El seu treball titulat Paradís Català ha obtingut un 10 com a resultat final. Acutalment l’Àfrica està cursant 2n de batxillerat a l’institut Vinyes Velles.  L’itinerari que fa és el de lletres i vol estudiar Humanitats a la UAB.

-Títol del treball de recerca?
Paradís Català
-Nota obtinguda?
10!
-Per què vas decidir desenvolupar aquest tema?
Doncs en primer lloc perquè la meva profe de català de 4t, la vostra Montse Morcillo, em va transmetre la passió que sent per la seva feina a través de l’escriptora que és objecte d’estudi en el meu treball: la Víctor Català, o Caterina Albert. Quan me la va explicar vaig sentir molt d’interès pel personatge, i em vaig decidir a fer-ne l’anàlisi quan a 1r de BATX vaig tornar a tenir una gran professora de Literatura Catalana, l’Helena Arnedo del Vinyes. D’aquesta manera va néixer la meva opera prima.

-Quines inquietuds has clarificat amb l’elaboració d’aquest treball?
Buf doncs, és complicat de respondre, això! El que més m’inquietava d’aquesta dona era la seva independència i originalitat en certs sentits, específicament el fet d’haver-se quedat soltera sempre tot i haver tractat amb molts intel·lectuals que la podrien haver enamorat, per la temàtica d’alguns dels seus contes – un fins i tot parla d’un amor lesbià – i de l’alter ego que suposava Víctor per a Caterina. Si ho he clarificat? Home, realment és un treball molt subjectiu. He tret les meves pròpies conclusions però qui sap si són certes o no!

-Quant temps hi has dedicat?
Doncs vaig començar llegint una de les obres a l’estiu, però realment el treball el vaig començar el 1r trimestre, i a partir dels exàmens i durant el Nadal és on més he currat. Diguem-ne que m’ha portat uns 6-4 mesos a grosso modo.

-Quina conclusió n’has extret?
Moltes i cap ni una! Jo crec que Caterina mai va ser Víctor, que aquest només li servia de màscara per a ser lliure en la seva producció literària, com en Clarke que en realitat és Súperman, o el Zorro i tants d’altres herois. La cosa és que la meva conclusió no estarà completa sense les dels altres, perquè és molt subjectiva i no ha de ser pas certa. Les respostes només les té Caterina i malauradament és tard per a descobrir-les.

-Com valores el fet de dedicar tan temps per aprofundir en un tema?  

l'Àfrica en un moment actual!

l’Àfrica en un moment actual!

És interessant. Acabes odiant una mica el treball, però sí realment és una cosa que t’agrada, una vegada el veus imprès, és com si fos un fill teu. L’estimes a l’instant, i l’orgull s’apodera de tu!

-Què vols estudiar?
Humanitats a la UAB, que és una barreja de totes les carreres de lletres: llengua, literatura, història, geografia, filosofia, història de l’art…

-Pots explicar alguna anècdota que t’hagi passat mentre feies el treball?
Doncs… Bueno no és ben bé una anècdota, però a mi em va fer molta ilu. Buscant llibres per ampliar la informació del meu treball vaig trobar un que parlava exactament del mateix que jo, tot i que molt més àmpliament – fins i tot compartíem el títol d’un apartat –. A mi em va molta gràcia, i vaig veure que es tractava de la tesi doctoral d’una professora de la carrera de Traducció i Interpretació de la Universitat de Vic, Francesca Bartrina. Vaig enviar-li un mail per proposar-li una entrevista, i va acceptar encantada. Vaig anar a la universitat per trobar-me amb ella i va ser una experiència molt molt maca. Estava emocionada amb el meu treball i em va fer sentir molt orgullosa; si podeu, us recomano fer alguna entrevista per al vostre treball. Tot i que no vaig poder aprofitar-la bé, perquè no tenia temps a incloure-la del tot, em va servir tant per al treball com per a mi com a estudiant.

-Vas pensar en algun moment que t’havies equivocat de tema? No!!!!

-Com et sents un cop l’has finalitzat i has vist el resultat?
Orgullosa, feliç, i molt!!

-Què aconsellaries als alumnes que l’any vinent l’hagin de fer?
Sens falta, trieu allò que realment us interessi. Busqueu el punt de vista original, i el professor ideal. Com abans ho tingueu clar millor, perquè us ho traieu de sobre i podeu acudir al professor per a “reservar-vos-el”, si teniu sort. Com a mínim a mi em va funcionar! El professor que tingueu és clau en el treball, perquè al principi no saps ni per on començar i si no tens les coses molt clares serà de gran ajuda.

-Explica el que vulguis i que no t’haguem preguntat.
He vist a molta gent deixant batxillerat o passant-ho molt malament perquè no era el que realment volien. Sé que som molt joves per tenir les coses clares, però no us enganyaré, batxillerat és dur i et pot arribar a exprimir molt. O sigui que no us poseu a fer-lo per “fer alguna cosa”, perquè estareu cometent un grandíssim error. Mireu mòduls que n’hi ha molts i de molt interessants, i també públics! No us poseu a fer BATX si no esteu segurs de suportar un “hincamiento de codos” constant, perquè la cosa va d’això… Només ho volia dir, per si serveix d’ajuda! Però tampoc cal espantar-se perquè se supera i quan ho fas et sents increïblement bé.

Les barraques digitals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: