Què hi ha darrere de les marques?

El reportatge d’aquesta setmana serà sobre qui fabrica la roba que portem cada dia, com arriba i de més. Hem fet una petita introducció, una explicació i finalment una enquesta a 11 alumnes del centre i a 3 professors, un total de 14 persones.

Molta gent compra roba de marca sense saber d’on prové o qui la fabrica, com G-Star, Nike, Zara. S’han donat casos d’empreses que tenen treballadors amb males condicions laborals, com poden ser un sou molt baix, horaris de 12 hores diàries, en llocs molt reduïts, etc. Això passa majoritariament a països com Tailàndia, Pakistan, Xina…

Un exemple d’això va ser de la famosa empresa Inditex, que va ser acusada d’haver tingut persones treballant a 15 persones a un local clandestí  i amb un noia menor de 16 anys.

Tot va començar quan les grans multinacionals volien augmentar el seu benefici, per això, van començar a contractar gent menors d’edat ja que així no els exigiria més sou i  menys hores. A costa d’aquestes persones, les empreses, s’han anat fent més riques i en canvi el benefici dels treballadors és mínim.

Avui  en dia, al segle XXI, aquesta característica del segle XVIII-XIX no ha canviat en cap aspecte, només ha canviat que això no passa a països desenvolupats, com Alemanya, Espanya, França, etc.

Aquí teniu l’enquesta que hem realitzat amb les seves respostes en forma de percentatge:

1: Saps d’on ve la roba que utilitzes cada dia?

El 40% ha dit que sí i el 60% que no sap d’on ve la roba.

2: Utilitzes roba de marca normalment?

El 78% sí porta roba de marca normalment i el 22% no en porta.

3: Recicles la roba que no utilitzes?

El 85% recicla la seva roba i el 15% no ho fa.

4: Saps d’algun escàndol relacionat amb alguna empresa de la indústria tèxtil?

El 57% s’ha assabentat d’algun escàndol, com explotacions infantils i males condicions laborals. El 43% no en saben.

5: Què prefereixes, portar roba de marca o roba sense marca?

El 71% prefereix porta roba amb marca i el 29% no els importa.

6: Què compraries, una peça de roba de marca que ha fabricat una persona amb condicions dolentes, o una altra sense marca que s’ha fet amb bones condicions?

El 50% prefereix amb marca i que s’hagi fabricat amb males condicions laborals i l’altre 50% que s’hagi fabricat amb bones condicions.

En conclusió, la gent prefereix la roba amb marca, tot i que l’hagin fabricat persones del tercer món, però respecte a l’última pregunta,  la meitat de la gent prefereix la roba sense marca però que s’hagi fabricat en bones condicions.

Font: http://asambleavinaros.wordpress.com/2012/07/07/trabajo-infantil-y-explotacion-laboral-claves-del-exito-de-inditex/

Nerea Rodríguez i Jordi Gil

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: