Catalunya

Catalunya és un país europeu de la Meditarrània occidental constiuït com a comunitat autònoma d’Espanya. Està situat a la costa nord-est de la Península Ibèrica limitant al nord amb Andorra i França, a l’oest amb Aragó, al sud amb el País Valencià i a l’est amb el mar Mediterrani.

Té una població de 7.364.078 habitants, és la segona comunitat autònoma més poblada d’Espanya, i agrupa el 51,55% de la població total de les comunitats on el català és llengua pròpia.

Catalunya va ser una possessió de l’imperi Romà que va passar a mans dels gots i els alans al segle V. Els musulmans la van conquerir a l’any 712, però en van ser expulsats de la riba del Llobregat al final del mateix segle i el començament del següent amb el suport de Carlemany. Els comtes francs van convertir Catalunya en un domini independent i es van confederar el 1137 amb la Corona d’Aragó.

En l’actualitat, Catalunya és una de les comunitats més riques i pròsperes d’Espanya. La capital és Barcelona.

Toponímia

El nom de Catalunya, es va començar a utilitzar a mitjans del segle XII per designar el conjunt de comtats que formaven la Marca Hispànica que es van desvincular de la tutela franca fins esdevenir sobirans. L’origen del mot, Catalunya, encara és incert i obert a interpretacions. Una teoria és que es deriva de la de “terra de castells”.

El Principat de Catalunya és un terme jurídic que aparegué al segle XIV per indicar el territori sota jurisdicció de les Corts Catalanes, el sobirà del qual el rei del Casal de Barcelona, sense ser formalment un regne sinó una agrupacció de comtats amb unes lleis uniformes per les Corts.

Geografia física

Catalunya té una superfície aproximada de 32.000 quilòmetres quadrats. Limita al nord amb Andorra (65,3 km) i França, el Departament dels Pirineus Orientals (315 km), a l’oest amb l’Aragó (359,9 km), al sud amb el País Valencià (52,9 km) i a l’est amb la Mar Mediterrània. La seva situació geogràfica ha afavorit, des de temps medievals, una relació propera i intensa amb la resta dels països mediterranis i alhora amb l’Europa continental.

Aproximadament el 28,7% del sòl de Catalunya es dedica als conreus; el 15,7% són prats i pastures, l’1% correspon a rius; el 43,4% a boscos, el 6,7% a àrees urbanes o urbanitzables, i el 4,6% a altres activitats no específicades.

Topografia

La geografia està condicionada pel litoral meditterani amb 580 quilòmetres de costa, i les grans unitats de relleu dels Pirineus al nord.

Els Pirineus representen gairebé la meitat de tot el Pirineu espanyol, s’estén per 200 km.

Clima

Catalunya gaudeix d’un clima mediterrani temperat propi de la seva latitud a l’hemisferi septentrional. Hi ha una diversitat de climes i trets particulars. Les temperatures mitjanes anuals varien des de 0 °C als Pirineus fins als 17 °C a la costa del sud. Les temperatures màximes poden arribar als 43 °C (a les Garrigues) i les mínimes als -30 °C (als Pirineus).

La pluviositat té una tendència equinoccional. Al mediterrani, els estius són secs i hi ha pluges primaverals.

Catalunya es divideix en tres grans dominis climàtics:

– Un clima alpí (als alts Pirineus)

– Un clima atlàntic (a la conca de la Garona)

– Un clima mediterrani (a la resta del territori)

El 1990 el govern català va crear el Consell de Protecció de la Natura.

Existeixen a Catalunya onze parcs naturals: el Parc Natural de l’Alt Pirineu, Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Nacional del Cadí-Moixeró, el Cap de Creus, els Ports, Parc NAcional del Montseny, Montserrat, Sant Llorenç del Munt, la Serra de Montserrat i la Zona volcànica de la Garrotxa, un parc nacional, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici;,una reserva natura, la del Delta del Llobregat i una reserva marina, les Illes Medes.

Províncies

Catalunya està dividida administrativament en quatre províncies.

-Barcelona

– Girona

– Lleida

– Tarragona

Els municipis

A Catalunya a l’actualitat hi han 974 municipis.

Els municipis amb més habitants són:

– Barcelona a la comarca del Barcelonès amb una població de 1.619.337 habitants.

– L’Hospitalet de Llobregat a la comarca del Barcelonès amb una població de 258.642 habitants.

– Badalona a la comarca del Barcelonès amb una població de 218.886 habitants.

– Terrassa a la comarca del Vallès Occidental amb una població de 212.724 habitants.

– Sabadell a la comarca del Vallès Occidental amb una població de 207.338 habitants.

– Tarragona a la comarca del Tarragonès amb una població de 140.184 habitants.

– Lleida a la comarca de Segrià amb una població de 137.387 habitants.

– Mataró a la comarca de El Maresme amb una població de 122.905 habitants.

– Santa Coloma de Gramenet a la comarca del Barcelonès amb una població de 120.060 habitants.

– Reus a la comarca del Baix Camp amb una població de 106.622 habitants.

– Girona a la comarca del Gironès amb una població de 96.236 habitants.

Aeroports  

– Aeroport Internacional de Barcelona – El Prat, situat a quinze quilòmetres de Barcelona, és el més important de Catalunya i el segon d’Espanya. L’aeroport disposa de dues terminals,a la T1 i la T2, amb una capacitat per més de 55 milions de passatgers a l’any.

– Aeroport de Girona-Costa Brava, utilitzat especialment per les companyies de baix cost, és la base dels traslladat de turistes a la Costa Brava.

– Aeroport de Reus, orientat al turisme de la província de Tarragona. A poc més d’una hora de Barcelona.

– Aeroport de Sabadell, no té vols compercials però admet aviació executiva.

– Aeroport de Lleida-Alguaire, inagurat al 2010.

– Aeroport de la Seu d’Urgell, tancat al 1984 i obert al 2010.

Cultura i oci

Els pintors catalanas més coneguts internacionalment són: Salvador Dalí, Joan Miró i Antoni Tàpies.

Els museus pictòris més rellevants de Catalunya són el Teatre-Museu Dalí, el Museu Picasso de Barcelona, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Joan Miró, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Caixa Fòrum.

Costums i tradicions

La Sardana es considera la dansa nacional de Catalunya. És una dansa de grup que es balla en rotllana, on els balladors s’agafen de les mans, s’acompanya amb instruments de vent de la cobla. El ball de bastons i la jota de les Terres de l’Ebre també són danses populars catalanes.

Una manifestació molt rellevant i molt coneguda internacionalment és l’aixecament de torres humanes, tradició original del Camp de Tarragona. Els participants rivalitzen per per formar-ne es més alts i de millors estructura, coronats amb l’anxeneta, nen o nena que aixeca el braç.

El 23 d’abril, se celebra Sant Jordi, patró de Catalunya. Aquesta festa se celebra amb la tradició de regalas llibres i roses als amics o als familiars.

El 23 de juny, vigíla de Sant Joan, se celebra se celebra la revetlla de San Joan.La tradició antiga popular inclou cremar fogueres per a allunyar els dimonis, les malalties, i altres desgràcies.

Esports

Els esports més populars són el futbol, el bàsquet, el tennis, l’hoquei i d’altres. Cal esmentar també l’afició per l’esquí i les nombroses estacions d’esquí situades als Pirineus catalans.

Els clubs de futbol més importants de Catalunya són el Futbol Club Barcelona i el RCD Espanyol, juguen a la primera divisió de futbol espanyol, el Gimnàstic de Tarragona, juga a la segona divisió.

Catalunya ha organitzat dos dels esdeveniments esportius internacionals més importants: els Jocs Olímpics d’Estiu al 1992, els Jocs Mediterranis de 1955, els campionats del món d’atletisme i natació, i l’Eurobasket. Catalunya va ser seu local per a la Copa del Món d’Espanya el 1982. S’hi celebren també el  de Fórmula 1, i el Gran Premi de Catalunya de MotoGP en el Circuit de Catalunya de Montmeló així com el Ral·li Costa Brava.

Angela Calado

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: