Enigmes

A la llibreria

Dos amics, Alberto i Benito, van anar junts a la llibreria amb els seus fills Carlos i Daniel. Tots van comprar algun llibre i cada llibre va costar una quantitat sencera d’euros. En sortir, es van adonar que els dos pares havien gastat en conjunt 21€ més que els seus fills i que cadascun d’ells va pagar tants euros com llibres va comprar. A més, la diferència entre els llibres que va comprar Alberto i els que va comprar Carlos va ser de cinc llibres. Qui és el pare de Daniel?

L’edat de Manolo

Manolo va viure una quarta part de la seva vida a Granada, una cinquena part a València, un terç a Múrcia i finalment tretze anys a Lleó. A quina edat va morir Manolo?

L’examen de matemàtiques

A l’últim examen de matemàtiques que vam fer en classe, 18 estudiants van respondre correctament a la primera pregunta, 23 van respondre correctament a la segona pregunta, 8 van respondre correctament a les dues preguntes i 11 van respondre incorrectament a les dues preguntes. Quants alumnes hi ha a la meva classe?

Els números desapareguts

L’arqueòleg està examinant una operació de divisió, ja conclosa i amb tots els seus passos, tallada en un penyal. A causa de l’erosió de la roca, gran part dels números no són llegibles. Afortunadament, els vuit dígits llegibles subministren informació suficient com per a permetre’ns proveir les xifres que falten. Sembla que hi hagués moltes respostes correctes; no obstant això, per la qual cosa sé, hi ha, una sola restauració satisfactòria del problema.

A dues veles

Hem col·locat al jardí dues espelmes de diferent altura. La més llarga mesura 28 cm i triga 7 hores a consumir-se completament, mentre que la més curta, que és més gruixuda, triga 11 hores a consumir-se. Encenem les dues alhora quan comença la festa i al cap de 3 hores, quan es van els amics, les apaguem. En aquest moment tenen les dues la mateixa altura. Quina era la longitud inicial de la la vela més curta?

Aina Sánchez

Deixa un comentari